İçerikte Neler Var?
Taksirle Yaralama Suçu ve Cezası – TCK Madde 89
Taksirle Yaralama Suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 89. maddesinde düzenlenmiştir.
Taksirle yaralama ise dikkatsizlik, tedbirsizlik, acemilik veya düzene, emir ve talimata uyulmaması nedeni ile bir kimsenin yaralanmasına neden olunmasıdır. Bilindiği üzere belli faaliyetlerde bulunan kimselerin başkalarına zarar vermemek için birtakım önlemler alması, dikkatli olması ve bazı kurallara uymaları zorunludur. Bu kurallar toplum olarak yaşama zorunluluğundan doğabileceği gibi, devlet müdahalesiyle de varlık kazanmış olabilmektedir.
Taksirle Yaralama Suçunun Cezası Nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 89. maddesine göre, taksirle bir kişinin yaralanmasına sebep olan kişi, aşağıdaki hapis veya adli para cezaları ile cezalandırılır;
- Basit hali: Bir kişinin vücuduna acı veren veya sağlığını ya da algılama yeteneğini bozan fiiller nedeniyle fail, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
- Nitelikli hali: Suçun daha ağır cezayı gerektiren halleri, yaralama fiilinin mağdurun duyu veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine, konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına veya yüzlerinde sabit iz bırakmasına neden olması durumunda ortaya çıkar. Bu durumda ceza, altı aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Taksirle Yaralama Suçunun Nitelikli Halleri Nedir?
Taksirle yaralama suçunun nitelikli halleri, suçun daha ağır ceza ile cezalandırılmasını gerektiren durumlar;
- Mağdurun Vücut veya Ruh Sağlığının Bozulması durumunda; Yaralama sonucunda mağdurun vücut veya ruh sağlığı bozulmuşsa, fail iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- Birden Fazla Kişinin Yaralanması durumunda; Aynı fiil ile birden fazla kişinin yaralanması durumunda ceza artırılır.
Bilinçli Taksir Nedir?
Bilinçli taksir, neticenin gerçekleşmesini istemeyen failin, hareketinin tipe uygun, hukuka aykırı bir sonuca neden olabileceğini öngörmesine rağmen, hareketine devam ederek neticeyi meydana getirmesidir. Basit taksir ile bilinçli taksir arasındaki ayırıcı ölçüt; taksirde failin öngörülebilir nitelikteki neticeyi öngörememesi, bilinçli taksir halinde ise bu neticeyi öngörmüş olmasıdır.
Taksirle Yaralama Suçu Hangi Kanunda Düzenlenmiştir?
Taksirle yaralama suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 89. maddesinde düzenlenmiştir. Madde metni;
“Madde 89– (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;
- a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
- b) Vücudunda kemik kırılmasına,
- c) Konuşmasında sürekli zorluğa,
- d) Yüzünde sabit ize,
- e) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
- f) Gebe bir kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, yarısı oranında artırılır.
(3) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;
- a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
- b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
- c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
- d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
- e) Gebe bir kadının çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, bir kat artırılır.
(4) Fiilin birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(5) (Değişik: 6/12/2006 – 5560/5 md.) Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Ancak, birinci fıkra kapsamına giren yaralama hariç, suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikâyet aranmaz.“ şeklindedir.
Taksirle Yaralama Suçu Takibi Şikayete Bağlı Mıdır?
Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır. Ancak, TCK m 89’un birinci fıkrası kapsamına giren yaralama hariç, suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikayet aranmaz.Şikayete tabi halde uzlaşma uygulanır.
Taksirle Yaralama Suçunda Kovuşturmayla Görevli Mahkeme Neresidir?
Suçu kovuşturmaya görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir.Yetkili mahkeme ise de suçun işlendiği yer mahkemesidir.
Taksirle Yaralama Suçunun Tabi Olduğu Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Taksirle yaralama suçunun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.
Taksirle Yaralama Suçunda Uzlaşma Nedir?
Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253’üncü maddesi gereğince soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar ile soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olup olmadığına bakılmadan Türk Ceza Kanunu’nda sayılı bazı suç tipleri için şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar gören gerçek veya özel hukuk tüzel kişisinin uzlaştırma girişiminde bulunulur.
Bu madde kapsamında (CMK 253/1-b.1) kapsamında Taksirle Yaralama Suçunun uzlaştırma kapsamına girdiği ve uzlaşmanın mümkün olduğu görülmektedir.
Taksirle Yaralama Suçundan Beraat Nedir?
Taksirle Yaralama Suçundan beraat yargılama sonunda yargılanan sanık hakkında verilebilecek kararlardan biridir. Beraat sanık hakkında verilebilecek en lehe karardır çünkü mahkumiyete hükmolunmaması sonucunu doğurur. Beraat kararının hangi hallerde verildiği 5237 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu 223. maddenin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Taksirle Yaralama Suçundan beraat kararı alan sanığın aklandığı bir başka ifade ile temize çıktığı anlamına gelmektedir. CMK m.223/2 hükmü ceza muhakemesine ilişkin genel bir düzenleme olması nedeniyle belirtilen hallerde beraat kararı da verilebilecektir.
Taksirle Yaralama Suçunda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Nedir? (HAGB)
CMK madde 231’e göre; Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için; a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması, b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması, c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi, gerekir. Sanığın kabul etmemesi halinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmezken yeni düzenlemeyle bu durum kabule bağlı değildir.
Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası ise; mahkemece, HAGB’ye karar verilebilir. Neticeten; HAGB, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukuki sonuç doğurmamasını ifade eder. 5 yıl sonunda suç işlenmezse bu karar düşecektir. Ayrıca sonuç ceza adli para cezası olması durumunda kesinlik sınırında ise HAGB kararı da kesin olacaktır. HAGB kararı bu nedenle istinafa tabi olamayacaktır. Yeni düzenlemeyle HAGB kararı istinafa tabidir.
Trafik Kazası Taksirli Yaralama Suçu Mudur?
Trafik kazaları, kasten işlenen fiillerle değil taksirle işlenen fillerle meydana gelir. Trafik kazası, failin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle oluşur. Bu nedenle, trafik kazası hem genel taksirle hem de bilinçli taksirle meydana gelebilir.Olayın oluş şekline göre değişir. Şayet olayda sürücü alkollüyse bilinçli taksirle yargılaması yapılacaktır.

Taksirle Yaralama Örnek Şikayet Dilekçesi Suç Duyurusu Dilekçesi Nedir?
Taksirle yaralama örnek şikayet dilekçesi suç duyurusu dilekçesi adı altında internet ortamında birçok dilekçe mevcut olup her somut olay farklı deliller barındırmakta olup bu noktada alanında uzman bir ceza avukatından yardım alınması hak kaybına uğramamak adına oldukça önemlidir.
Daha fazla makale için tıklayınız.
İddianamenin Değerlendirilmesi Sonrası Açılış Nedir? 2025
Ceza Yargılamasında İstinaf Kanun Yolu Nedir?
Alkollü Araç Kullanma Cezası ve Ehliyet Geri Alma İtirazı Nedir? Güncel 2024